Elon Reeve Musk lindi në vitin 1971 në Pretoria, një nga tre kryeqytetet e Afrikës së Jugut. Babai i tij ishte inxhinier dhe nëna e tij ishte modele dhe nutricioniste. Ai është më i vjetri i tre fëmijëve në një familje ambicioze. Vëllai i tij Kimbal Musk është aktualisht një sipërmarrës kapitalist dhe ambientalist. Motra e tij Tosca Musk është një producente dhe direktore e vlerësuar me çmime. Pasi prindërit e tij u divorcuan kur ishte nëntë vjeç, Musk jetonte kryesisht me të atin. Musk filloi shkollën një vit më heret, duke ndjekur Shkollën Private përgatitore të Waterkloof House dhe më vonë u diplomua nga Shkolla e Mesme e Pretoria Boys. Ai lexoi pa ngopje dhe ishte gjithashtu një tifoz i zjarrtë i librave me stripa (comics). Vetë-përshkruar si një “shkollovan” dhe diçka si një “budalla” i zgjuar, ai ishte ngacmuar në shkollë dhe u tërhoq në librat e tij në kurriz të jetës së tij shoqërore. Në moshën 10-vjeçare, Musk u prezantua me kompjuterë me Commodore VIC-20. Ai mësoi shpejt si të programonte dhe në moshën 12 vjeç shiti një lojë të quajtur Blastar për Spectravideo me vlerë 500 dollarë. Në një incident treg

ues në atë kohë, Musk, së bashku me vëllain e tij, planifikuan të hapnin një arcade video lojë pranë shkollës së tyre. Në fund të fundit, prindërit e tyre e prishën planin. Por me sa duket e vetmja gjë që i ndalonte ishte nevoja për një leje nga qyteti që duhej të kërkohej nga një i rritur.

Lëvizja në Kanada

Pasi mori nënshtetësinë nëpërmjet nënës së tij kanadeze, Musk u shpërngul në Kanada në moshën 17-vjeçare. Duke vepruar kështu, ai ishte në gjendje të shmangte shërbimin e detyrueshëm në ushtrinë e Apartheid të Afrikës së Jugut. Në moshën 19 vjeç, ai hyri në Universitetin e Mbretëreshës në Kingston, Ontario, ku ai kaloi dy vjet. Ishte këtu që ai u takua me gruan e tij të ardhshme, Justine Musk, me të cilët ka gjashtë fëmijë.

Lëvizja në Shtetet e Bashkuara

Në vitin 1992, pasi fitoi një bursë të plotë në Universitetin e Pensilvanisë, Musk u shpërngul në Shtetet e Bashkuara. Në Penn, ai mori një diplomë Bachelor të Shkencave në fizikë dhe qëndroi një vit shtesë për të fituar një Bachelor të Shkencave në ekonomi. Ai pastaj u zhvendos në Ka

liforni për të filluar doktoraturë në fizikën e aplikuar në Universitetin Stanford, por e la programin pas vetëm dy ditësh për të marrë pjesë në bumin e ndezur dot-com. Në moshën 24-vjeçare, ai dhe vëllai i tij Kimbal nisën kompaninë e parë Elon, Zip2, një ofrues të zgjidhjeve të platformës në Internet për kompanitë e medias. Zip2 ishte në gjendje të fitonte kontrata me kompani të tilla si New York Times dhe Chicago Tribune. Në vitin 1999, Compaq bleu Zip2 për 307 milionë dollarë në para të gatshme dhe 34 milionë dollarë në aksione. Tjetra, Musk ka përdorur paratë e blerjes Zip2 për të krijuar X.com, të cilën ai synonte të formonte në të ardhmen e bankave. X u bashkua me një kompani të quajtur Confinity dhe kompania rezultuese u bë e njohur si PayPal. Musk doli nga kompania përpara se të blihej nga eBay. Pasi u largu nga PayPal, Musk ndihmoi të gjeneronte fonde për një nisje të makinave elektrike të quajtur Tesla. Pjesën tjetër e dijmë të gjithë.

 

Fundi i fundit

Interesimi i tij i hershëm për të lexuar filozofinë, science fiction dhe novela fantazi reflektohet në ndjenjën e tij të idealizmit dhe shqetësimit për përparimin njerëzor. Ai synon të punojë në fushat që ai ka identifikuar si vendimtare për të ardhmen tonë, sidomos në internet, kalimin në burimet e ripërtëritshme të energjisë dhe kolonizimin hapësinor. Me punën e tij me PayPal, Tesla Motors, SolarCity dhe SpaceX, ai ka sfiduar kritikët dhe ka bërë përparime në të treja këto kufij.

Me punë të pa lodhshme, Musk arriti ku është sot. Ai është një nga personat më të njohur në botën e sotme teknologjike. Musk po sjell ide revolucionare qe mund të kenë ndikim të madh në zhvillimin e njerëzimit.