Ne, njerëzit, komunikojmë me njëri-tjetrin duke përdorur fjalë dhe shenja. Thjeshtë përdorim gjuhën tonë për t’i bërë të tjerët të kuptojnë atë që na nevojitet apo bëjmë.

Të njëjta janë edhe gjuhët programuese.

Ne i përdorim ato për të komunikuar me makineri të cilat praktikisht nuk e kuptojnë gjuhën njerëzore apo edhe lëvizjet njerëzore. Ato janë thelbi i avancimit teknologjik që kemi arritur deri më tani.

Në vitet 1940, kompjuterët e parë modern dhe të fuqizuar elektronikisht u krijuan. Gjuhët e para programuese që u bënë për t’i dhënë udhëzime kompjuterit u shkruan në 1950.

Një gjuhë programimi e hershme e nivelit të lartë që u dizajnua për një kompjuter ishte Plankalkül, e zhvilluar nga Gjermanët për Z1 nga Konrad Zuse mes viteve 1943 dhe 1945. Mirëpo nuk u implementua deri në vitet 1998 dhe 2000.

Gjuhët e programimit janë zhvilluar gjatë viteve dhe shumë prej tyre kanë sjellë gjuhët që ne i përdorim në ditët e sotme.

Vitet 50:

Vitet 60 dhe 70:

 • 1967 – BCPL (paraardhës i B)
 • 1968 – Logo
 • 1969 – B (paraardhës i C)
 • 1970 – Pascal
 • 1970 – Forth
 • 1972 – C                                              

Vitet 80:

 • 1980 – C++
 • 1983 – Ada
 • 1984 – Common Lisp
 • 1984 – MATLAB
 • 1984 – dBase III, dBase III Plus
 • 1985 – Eiffel
 • 1986 – Objective-C                                                

Vitet 90, epoka e internetit:

Vitet 2000:

 • 2000 – ActionScript
 • 2001 – C# dhe D
 • 2002 – Scratch
 • 2003 – Groovy dhe Scala
 • 2005 – F#
 • 2006 – PowerShell
 • 2007 – Clojure
 • 2009 – Go
 • 2010 – Rust
 • 2011 – Dart, Kotlin, Red dhe Exlixir
 • 2012 – Julia
 • 2014 – Swift
 • 2016 – Ring

Gjuhët programuese po ndryshojnë dhe po rriten dita ditës. Mësimi i tyre sjell vetëm përfitime, dhe sa më herët që i mësojmë, aq më mirë!

Regjistrohu Tani

Mbi 1000 nxenes mesojne programim me Shkollen Digjitale.

Programimi eshte e ardhmja e te gjitha profesioneve. Meso si te krijosh lojera, programe, webfaqe dhe aplikacione mobile!
Regjistrohu Tani